سقط جنین عارضه‌ای است که گاه در خلال یک بارداری ناموفق اتفاق می‌افتد. در این حالت پزشک معالج دستور از بین برذن جنین را می‌دهد اما گاه بر اثر روابط جنسی بدون ازدواج دختران جوان باردار می‌شوند و با وجود یک بارداری سالم به هر قیمتی می‌خواهند جنین خود را از بین ببرند. حتی خانم‌هایی که بارداری‌های متوالی داشته و دیگر رغبتی به بچه‌دار شدن ندارند هم به فکر سقط کردن جنین خود می‌افتند. این کار مخصوصا اگر به صورت عمدی باشد قطعا خطرات و عوارضی را برای مادر به دنبال خواهد داشت.

سقط جنین به معنی از دست رفتن محصول حاملگی قبل از هفته ۲۰ بارداری است ولی پزشکان بیشتر از این اصطلاحات برای توصیف هر نوع ختم حاملگی در سه‌ ماهه اول بارداری استفاده می‌کنند. به طور کلی سقط کردن جنین، به معنای پایان یافتن بارداری در هر مرحله‌ای است که زندگی نوزاد در جریان است. سقط جنین در صورت تایید پزشک به صورت قانونی قابل انجام است و شرایط به خصوصی دارد.


انواع سقط جنین

شایع‌ترین علامت و نشانه سقط وجود خونریزی واژینال در سه ماهه اول باداری می‌باشد. سقط کردن جنین در سه ماهه اول کمترین عارضه را داشته و به دو گروه تقسیم می‌شود:

سقط غیر عمدی: این نوع سقط به صورت خود به خود اتفاق می‌افتد و فرد هیچ دخالتی در روند سقط و رشد جنین ندارد و کاملا اتفاقی است.

سقط عمدی: این نوع سقط با استفاده از دارو ، مواد و یا به صورت کورتاژ جراحی توسط شخص باردار انجام می‌شود و به آن سقط جنین عمدی می‌گویند و در بیشتر موارد باعث خطر و مشکلاتی در بدن مادر باردار می‌شود.

هر سال در جهان حدود ۲۰۵ میلیون بارداری اتفاق می‌افتد. بیش از یک سوم آن‌ها ناخواسته هستند و در حدود یک پنجم به سقط عمدی ختم می‌شوند. لازم به ذکر است که سقط کردن جنین در زنان باردار زیر ۲۰ سال و بالای ۴۰ سال بیشتر است.


روش‌های سقط جنین کدامند؟

زمانی‌که با برگه سونوگرافی در دست و گزارش جنین مرده یا بدون ضربان قلب یا جنینی با نقایص کروموزومی مواجه می‌شوید تازه نگرانی‌ها بابت چگونگی سقط کردن جنین با داروها یا کورتاژ و ساکشن شروع می‌شود.

البته در سال‌های گذشته بیشترین روش سقط جنین بصورت کورتاژ بود که عوارض خاص خودش را داشت. امروزه ورود داروهای جدید کار سقط را راحت‌تر کرده است. روش‌های متعددی برای سقط یا از بین بردن جنین وجود دارد که شامل موارد زیر می‌گردد:


مصرف دارو

بهترین زمان برای سقط کردن جنین با قرص متیل ارگونوین را مصرف آن در هفته ۴ تا ۸ بارداری می‌دانند و تا ۹۸ درصد باعث سقط در ۳ ماهه اول بارداری می‌باشد. کند شدن ضربان قلب، درد قفسه سینه، واکنش‌های آلرژیک، اسپاسم عروق محیطی، تهوع و استفراغ (خصوصاً پس از  تزریق داخل وریدی)، درد معده یا شکم، اسهال، سرگیجه، تعریق و وزوز گوش ازعوارض جانبی دارو می‌باشند. توجه داشته باشید که عوارض سقط با آمپول بیشتر از قرص است و معمولا سریع‌تر از قرص عمل می‌کند. در سقط با این روش ۲ آمپول پروستاگلندین به فاصله یک ساعت از هم عضلانی تزریق می‌گردد که زن باردار پس از یک تا ۲ ساعت دچار درد و پیچش شکم همراه با خونریزی و سقط جنین می‌شود.


کورتاژ

کورتاژ جنین تا هفته ششم بارداری قابل انجام است. گاهی با مصرف دارو باز انقباض و سقط اتفاق نیفتاده و یا در ۹۰ درصد موارد تکه‌ای از جفت باقی مانده است که باید سریعا درمورد آن اقدام شود. بهترین اقدام انجام ساکشن یا کورتاژ است. لازم به توضیح است که ساکشن نوعی از روش کورتاژ می‌باشد که بدون نیاز به بستری و بیهوشی به صورت سرپایی انجام می‌شود. مزیت ساکشن نسبت به کورتاژ مدت زمان کمتر بدون نیاز به بیهوشی و بدون نیاز به تراشیدن رحم می‌باشد. روش ساکشن در سقط جنین بسیار بی‌خطر و ایمن‌تر از کورتاژ می‌باشد.


روش‌های طبیعی

هدف از روش‌های طبیعی برای سقط کردن جنین، کمک به سقط طبیعی جنین است که برای قرن‌ها در خیلی از نقاط دنیا مورد استفاده قرار می‌گرفته است. اگر شما فشار خون بالا، دیابت، صرع، مشکلات کبدی، قلبی و کلیوی دارید، ممکن است این گیاهان بیماری شما را تشدید کنند. اگر داروهای ضد بارداری یا سایر داروها را مصرف می‌کنید، باید مطمئن شوید که این گیاهان با داروهای شما تداخل نداشته باشند.


عوارض و خطرات سقط جنین برای مادر

عوارض شایع روحی و جسمی سقط کردن جنین شامل موارد زیر می‌گردد:


کم خونی

به دلیل اینکه در اکثر موارد سقط کردن جنین به هر شکل همراه با خونریزی می‌باشد ادامه خونریزی به دنبال سقط و یا خونریزی در طی آن می‌تواند برای سلامت مادر زیان بار بوده و منجر به کم خونی شود.


عفونت

بروز عفونت و زخم‌های عفونی در خارج و داخل رحم به دلیل دستکاری‌های انجام شده در حین ختم حاملگی می‌تواند منجر به عفونت لوله و چسبندگی داخل رحمی و عقیمی دائم زن شود.


سرطان پستان و دهانه رحم

با سقط کردن جنین خطر سرطان پستان تقریبا دو برابر می شود. همچنین زنانی که یک بار سقط انجام داده اند در مقایسه با زنانی که سقط انجام نداده اند، بیشتر دچار سرطان دهانه رحم می شوند.


نوزادان معلول در بارداری‌های بعدی

سقط کردن جنین با تخریب رحم و دهانه رحم همراه است که خطر زایمان زودرس، عوارض زایمان و تشکیل غیرطبیعی جفت در بارداری‌های بعدی را افزایش می‌دهد. این عوارض از جمله علل معلولیت نوزادان است.


احساس عذاب وجدان

زنانی که دچار سقط جنین می‌شوند گرفتار واکنش سوگواری فوق‌العاده شدیدی می‌شوند. مهمترین پاسخ با احساس گناه مشخص می‌شود. کاملا منطقی است که اگر فرض کنیم این ناراحتی عاطفی با از دست دادن بارداری‌های مکرر پیچیده‌تر خواهد شد.


احتمال بروز سقط در بارداری‌های بعدی

در بیمارانی که سابقه یک بار سقط داشته‌اند احتمال سقط در حاملگی بعدی آن‌ها حدود ۲۰% است.


آسیب رحمی

آسیب دائمی دهانه رحم ممکن است به شل شدن دهانه رحم، زایمان زودرس و عوارض زایمان منجر شود.


مرگ مادر

به دلیل اینکه در اکثر موارد سقط کردن جنین به هر شکل همراه با خونریزی می‌باشد ادامه خونریزی به دنبال سقط و یا خونریزی در طی آن می‌تواند برای سلامت مادر زیان بار بوده و در موارد نادر به مرگ مادر منجر شود.

سقط به طور ویژه با تغییرات رفتاری مانند هرزگی، سیگار کشیدن، مواد مخدر و اختلالات تغذیه‌ای ارتباط دارد که همگی تهدیدکننده سلامتی هستند.


منبع: سایت ستاره